Kattencafé, Minky Spijkerman wordt vermeld in de Trouw

Onderschat de verschrikkingen van het kattencafé niet

Gewoon een leuke fotoreeks van een Kattencafé, dachten wij zo. maar dat er zo heftig op gereageerd zou worden, hadden we niet voorzien.  Afschuwelijk, kregen we te horen. Wat een enorme stress voor de katten, zei een ander op facebook. Waarom is een speelse fotoreeks op trouw.nl van een Kattencafé zo omstreden?

We vroegen het de 63-jarige Minky Spijkerman, kattendeskundige met veertig jaar ervaring. Ook zij reageerde ontzet op de poezelige foto’s van het Italiaanse café in Turijn. Bezoekers kunnen daar met hun kat naar binnen lopen. “We mogen maar hopen dat niemand in Nederland op het idee komt om zo’n café te beginnen”, zei ze op Facebook. Volgens Spijkerman horen katten van nature helemaal niet thuis in een menselijke omgeving.

Dan is het ook verkeerd om ze als huisdier te hebben.
“Ik wil niet direct zeggen dat het verkeerd is. Je moet weten wat een kat nodig heeft. Ze willen kunnen springen en klimmen. En je moet op de hoogte zijn van de etiquette van een kat. Het punt is dat katten charmant zijn, knuffelig en mysterieus. Vanuit je onschuld kun je denken: ik richt een café op waar mensen ze fijn kunnen aaien en met ze kunnen spelen. Maar het is voor een kat heel stressvol om plotseling aangeraakt te worden. Wat veel mensen niet weten is dat ze dat met lichaamsstaal aangeven. Een hond gaat kwispelen als hij blij is, maar bij een kat is dat de eerste waarschuwing.”

Wanneer mag je een kat dan wel aanraken?
“Dat ligt helemaal aan de kat zelf. Aan hoe hij is opgevoed en aan het karakter van zijn vader. Die geeft zijn karakter vaak door.”

Dus het is helemaal niet onmogelijk dat een kat zich prettig voelt in een kattencafé?
“Nee, het ligt helemaal aan hoe ermee wordt omgegaan. Ik zie vaak wel dat er wordt nagedacht over die 3d-omgeving. Er is een krabpaal en ruimte om te springen. Maar het is ook een territoriaal dier. Als het erop aankomt verdedigt hij zijn plek met hand en tand. In zo’n café zitten natuurlijk meerdere katten. Als ze niet gedrogeerd worden is er best kans dat ze elkaar in de haren vliegen.”media xl 2176535 Kattencafé, Minky Spijkerman wordt vermeld in de Trouw

Gedrogeerd?
“Meestal worden ze gedrogeerd, ja. Met een medicijn dat een afleiding is van valium. Levensgevaarlijk voor katten natuurlijk, maar daar blijven ze rustig van. Van wat ik weet gebeurt het in Japan geregeld. Daar gaan ze op een heel bijzondere wijze om met dieren.”

Je hebt natuurlijk zat cafés in Nederland waar ze een kat als huisdier hebben. Wat is het verschil met een kattencafé?
“Een cafékat is geweldig. De opzet is compleet anders. Aan de eerste vereiste is in dit geval al voldaan. De kat verkeert in zijn eigen territorium, voelt zich fijn. En als het goed is komen in zo’n stamkroeg alleen maar stamgasten. Die kent hij, dus hij vindt het absoluut geen probleem om bij iemand op schoot te kruipen. Bij zo’n kattencafé worden katten geëxploiteerd.”

Hoezo geëxploiteerd? Het zijn toch gewoon mensen die gezellig met hun kat een café opzoeken?
“Als dat zo is, is het nog niet fijn voor de dieren. Je haalt ze uit hun territorium, hun vertrouwde omgeving. Ik denk de kat in een kattencafé de functie heeft om klanten aan te trekken. Maar dan loop je het risico dat je daar met je 3-jarige dochtertje langskomt die een behoorlijke haal oploopt bij het aaien. Katten zijn moeilijke dieren. Diplomaten eigenlijk. Je kunt ver met ze gaan, maar op een gegeven moment halen ze uit.”

Hoe geven ze nog meer aan het onprettig te vinden, behalve zo’n krab?
“Ze kunnen muren van het café ondersproeien met urine. Of ze likken zich helemaal kaal, omdat ze verlegen worden van het gestaar van de honden buiten. Dat zal tijdens het eerste bezoek aan het café niet gebeuren, maar de stress bouwt zich op. Ik ben niet faliekant tegen, maar ik zet er wel mijn kanttekeningen bij omdat er niet altijd rekening wordt gehouden met het gedrag van de kat.”

Bron: Trouw, door Jeannine Julen − 26/03/14, 15:28