3 mythes over kattenvoer en wat je echt moet weten

Er gebeurt gelukkig veel nieuws op het gebied van kattenvoer!

In mijn kinder jaren (jaren 50 en 60) liepen katten altijd lekker buiten waar ze vaak ook het grootste deel van hun prooien vingen. Muizen, ratten, vogels, konijnen om dan pas heel laat in de nacht of in de vroege ochtend weer thuis te komen om dan een gat in de dag te slapen. Die prooien hielden hen gezond en veel mensen gaven hun kat ernaast ook wel een stukje vlees, vis of ze aten met de pot mee.

 

Pas veel en veel later werd het normaal om je kat droge brokjes te geven, ik zie de gele pakken Felix nog in de schappen van de kruidenier staan. Mijn moeder gaf nog jaren onze katten hun stukje vlees, rauw of gebakken en hun gestoomde stukjes makreel en gewoon een schoteltje volle melk of room en een keer per week kregen ze een rauwe eidooier.  Ze vond die kant-en -klare troep zoals ze altijd zei maar niks en ook voor haar kinderen kookte ze de sterren van de hemel, alles vers en van de beste kwaliteit, dus dat heeft onze katten veel gezonde jaren opgeleverd (en ons ook trouwens).

 

Dierenartsen als Tom Lonsdale en Elisabeth Hodgkins maakten zich al langer ongerust over de gezondheid van katten. Vanaf ongeveer 2001 begon er een verandering in het denken over de kant-en -klare voeding, die katteneigenaren vaak zonder dat ze de juiste informatie krijgen om anders te kunnen beslissen, in dierenwinkels en supermarkten te koop wordt aangeboden. 

'Want',  vroegen zij zich af, 'zijn droge brokjes wel echt geschikt als voer voor een vleeseter?'

Gelukkig heeft de trend om eens wat meer na te denken over goede voeding in onze maatschappij ondertussen ook veranderingen in de diervoeder industrie opgeleverd en daar moeten we echt blij mee zijn, want het begint nu langzaam te komen...

Want waarom let je zelf wel op je voeding en probeer je gezond te eten en zou je niet eens kijken naar de voeding van je kat? Daarbij scheelt het je ook nog veel verdriet en hoge uitgaven bij de dierenarts en ben je er vaak te laat bij als het menens is, want een kat toont zijn pijn niet, hij past zich aan…
Veel katten worden uiteindelijk ziek: 60% van onze huiskatten is al veel te dik, of krijgt nierproblemen of diabetes en verandering van zijn voer kan dit voorkomen. 

De fabrikanten van hoge kwaliteit kattenvoer bieden daarom steeds vaker naast droge brokjes ook nat voer aan in hun assortiment, zodat de kat meer vocht via zijn voer binnen krijgt, wat enorm belangrijk is om blaasgruis en blaasontsteking te voorkomen.En een fabrikant als Almo geeft zelfs tips over hoe je het kan aanpakken. 

Ik heb mijn katten stap-voor -stap volledig op natvoer overgezet toen ik meer informatie las over gezonde kattenvoeding eerst in "Raw Meaty Bones" (Tom Lonsdale, 2001) en later in "Your Cat" (E.Hodgkins, 2007). Ze zijn nu veel alerter, slank en vol energie en hebben nog nooit blaasonsteking of blaasgruis gehad. Wel hebben ze beide toen ik nog niet beter wist en ze ook droge brokjes aten, tandsteen ontwikkeld maar dat kun je laten verwijderen om ontstekingen van tanden, kiezen en tandvlees te voorkomen.

Mijn katten hebben dank zij de informatie die ik las een goede kans gezond te blijven en dat gun ik jouw katten ook!